Flag Counter

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Michel Bussi: Τρία μαύρα νούφαρα

Το Ζιβερνί είναι ένα μικρό χωριό 65 χιλιόμετρα από Παρίσι, όπου έζησε και δημιούργησε για πολλά χρόνια ο Κλωντ Μονέ. Δεν είναι τυχαίο, ότι για  περίπου τριάντα χρόνια αποτύπωνε στον καμβά τα νούφαρα της λίμνης του σπιτιού του, δημιουργώντας πάνω από 200 πίνακες, τις περίφημες Νυμφαίες του.
Μετά το θάνατο του, και μέχρι σήμερα, αυτό το μικρό χωριό της Νορμανδίας αποτελεί πόλο έλξης, όχι μόνο για επίδοξους ζωγράφους, αλλά και για κάθε τουρίστα που αγαπά την τέχνη. Μπορεί σε ένα τέτοιο ειδυλλιακό μέρος, να φωλιάσει το έγκλημα; Ποιος σκότωσε τον πλούσιο γιατρό του χωριού; Ποιο ρόλο παίζουν στην ιστορία η εντεκάχρονη Φανέτ, η όμορφη δασκάλα του χωριού και η γριά "μάγισσα" που κατοικεί στον μύλο, πλάι στο ρέμα; Και τελικά, υπάρχουν οι περίφημες "μαύρες νυμφαίες", που φημολογείται ότι ζωγράφισε ο Μονέ πριν πεθάνει;
Αριστοτεχνική πλοκή που σε κρατάει σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα τοπία του Ζιβερνί περιγράφονται από τον Μισέλ Μπισί με τόσες λεπτομέρειες και τόσο ζωντανά, που σε προκαλούν να ψάξεις την αποτύπωση τους στον καμβά του μεγάλου ζωγράφου.
Και παρόλο που προτιμώ τα έργα των λεγόμενων μετα-ιμπρεσσιονιστικών ζωγράφων (όπως ο Βαν Γκογκ και ο Τουλούζ Λοτρέκ), το βιβλίο στάθηκε αφορμή να κοιτάξω με μια άλλη ματιά τους πίνακες του Μονέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου