Flag Counter

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Γιάννης Καλπούζος: σέρρα


Όσο καιρό το διάβαζα, πήγα τρεις-τεσσερις φορές αργοπορημένη στη δουλειά, καθυστέρησα σε δυο-τρία ραντεβού και παραλίγο να κάψω ένα ταψί γεμιστά.
Ο λόγος για τη σέρρα του Γιάννη Καλπούζου, η οποία αποτελεί ένα παρελθοντικό ταξίδι στον Πόντο των αρχών του 20ου αιώνα.
Πόσα διλήμματα μπορεί να αντιμετωπίσει στη ζωή του ένας άνθρωπος; Πρέπει να υπακούσει στην καρδιά ή στο καθήκον; Και κατά πόσο είναι στο χέρι του να ξεφύγει από τη μοίρα του;
Μέσα από την αφήγηση της ζωής του Γαληνού Φιλονίδη περιγράφεται η πολυπολιτισμική κοινωνία του Πόντου: η όμορφη, αλλά και η άγρια πλευρά της ζωής.
Η νηνεμία της ειρήνης, αλλά και η εξαθλίωση της εξορίας. Η αρμονική συνύπαρξη των λαών της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και η μισαλλοδοξία που οδήγησε στη γενοκτονία των Αρμενίων και τον διωγμό των Ελλήνων Ποντίων.
Ο ποντιακός χορός σέρρα, ο χορός της φωτιάς, του οποίου οι ρίζες του λένε ότι φτάνουν μέχρι την εποχή του Ομήρου, μέσα σε κάθε κίνησή του εμπεριέχει ολόκληρη την ψυχή του Πόντου: τους πόθους, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Όταν το αρχίσεις, απλά δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου