Στις 31/08/1939 ο Ράινχαρτ Χάιντριχ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για την πραγματοποίηση μιας επιχείρησης προβοκάτσιας κατά των εβραίων στον ραδιοφωνικό σταθμό του Γκλάιβιτζ (Gleiwitz).
Η επίθεση στον ραδιοφωνικό σταθμό και η εξαπόλυση ραδιοφωνικών λιβέλων κατά του Γ' Ράιχ από τους δήθεν εβραίους «εξτρεμιστές», αποτέλεσαν στην πραγματικότητα την αφορμή για τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία.
Ο πραγματικός λόγος της εισβολής ήταν ο διαφιλονικούμενος πολωνικός διάδρομος του Ντάντσιχ (Danzig), η κατάληψη του οποίου από τις γερμανικές δυνάμεις στάθηκε η αιτία για την κήρυξη του πολέμου στις 03/09/1939.
Το Danzing χώριζε την Ανατολική Πρωσία από την υπόλοιπη Γερμανία. Η Βρετανία, η οποία είχε εγγυηθεί για την ασφάλεια της Πολωνίας, απαίτησε άμεση καταστολή των κινητοποιήσεων από τον Χίτλερ. Η άρνηση του τελευταίου οδήγησε στην κήρυξη του πολέμου στη Γερμανία από τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Η αφορμή συνεπώς για την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου δόθηκε «μέσω ραδιοφώνου». Αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου το ραδιόφωνο χρησιμοποιήθηκε από τις αντιμαχόμενες πλευρές είτε για ενημέρωση, είτε για προβοκάτσια.
Ο Γκαίμπελς ανέφερε συχνά τη ρήση από το βιβλίο Ο Αγών μου του Χίτλερ "στον πόλεμο οι λέξεις γίνονται όπλα", ενώ υπερηφανευόταν για τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιζε το ραδιόφωνο στην "ψυχολογική ήττα" των αντιπάλων.
Αλλά και ο Τσώρτσιλ από πολύ νωρίς διέβλεψε τη σπουδαιότητα του ραδιοφώνου, ενώ ο "άσημος" στρατηγός Ντε Γκωλ μετατράπηκε σε ηγέτη των "ελεύθερων Γάλλων" χρησιμοποιώντας τις ραδιοφωνικές συχνότητες.
Όπλο δράσης ή προπαγάνδας, από την αρχή κιόλας του πολέμου, το ραδιόφωνο έδειξε τη δυναμική του ως μέσο διαμόρφωσης των εξελίξεων.
Έτσι.
Για την Ιστορία.
Έτσι.
Για την Ιστορία.
Πηγές:
- Jeanneney, J. (2010). Ιστορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αθήνα: Παπαδήμας.
- Γ.Ε.Σ.(2009). Η συμβολή της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αθήνα: Έκδοση Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου